Oherlige sommer! Her kommer utepils!

Kategori Batch rapport
0

Ikke det at vinter’n har vært så hard, men det er jammen godt når vår-varmen kommer! Denne batchen er derfor viet til utepils, selv om jeg vet det teknisk sett er litt i seneste laget! Akkurat som forrige batch med Belgisk Wit var en “først” for meg, så er dette min første pils. Den skal jo gjære på litt kjøligere temperaturer, sånn rundt 10-12 grader, og da er gjæringsskapet mitt gull. Sjekk ut andre artikler for å se hvordan jeg har konvertert et gammelt kjøleskap!

Igjen er det et kitt fra Bryggselv som danner utgangspunktet. Jeg begynner åpenbart å sette pris på tilværelsens letthet med disse settene.

image

Oppskriften finner du her. Fra forrige gang var maltkurven rengjort, og denne gangen var det overhodet ikke no’ trøbbel.  Mesking, koking og overføring til gjæringsfat gikk som smurt!

Men … det er alltid et men Smile Denne gangen ville ikke kjøleskapet helt. Det slet rett og slett med å stabilisere seg på 10-11 grader og styringsprogrammet sendte korreksjoner i hytt og gevær. Under ser du hvordan dette artet seg;

image

Muligens at jeg stresser kjøleskapet med lavere temperaturer, eller at det er et pending problem med temperatur-følerene. Skal sjekkes mer!

Under ser du O.G ved pitching;

IMG_5164

… og under er F.G ved overføring til fat for karbonering;

IMG_5224

Heldigvis er alt dette etter boka. Smaken var også fortreffelig … dvs råmild i forholder til kraft-IPAene jeg har holdt på med tidligere.

Håper dette blir en herlig øl til svale ettermiddager utover våren og tidlig sommer!

Julenøl? Nix - Belgisk Wit isteden!!

Kategori Batch rapport
0

Jeg må tilstå at juleøl ikke faller inn under akkurat “favoritt-øl”. Blir liksom litt mye av det gode med all nellik, koriander og gløgg-assosiasjoner!

Når det er sagt, så kan en mild juleøl, eller en porter gjøre susen. Eller, brygge noe helt annet! Denne gangen ble det Belgisk Wit, også det med koriander og appelsinskall!! Haha! Heldigvis var dette også Bryggselv-kit!

image

Oppskriften finner du her.

For mitt vedkommende er det første gang jeg brygger hveteøl. Selve bryggeprosessen gikk stort settsmertefritt, og svært likt tilsvarende tidligere batcher. Eneste forskjellen var at maltkurven “tettet” seg igjen i større grad. Det viser seg at den med fordel kan vaskes/renses etter hver runde. Jeg brukte høytrykkspyler Open-mouthed smile

Under gjæringen kan det nevnes at gjæren Safale T-58 oppførte seg hakket mer grisete enn US-05. Hele greia “koka helt over” inne i gjæringskjøleskapet mitt. Var derfor litt spendt på om resultatet ville preges av dette.

Under ses resultatet. Som hveteøl flest, er ølet ofte litt “hazy” som vist under;

IMG_4355

Men for en smak!! Uvisst om blow-out’n under gjæringen har hatt noe å si, men dette ble faktisk såpass godt at det er helt i tet-skiktet! Det blir ikke siste gang for denne øl-tyen her i gården. Kan også nevne at det fikk mye skryt da siste rest forsvant under nyttårsfesten hos oss!

Og som juleøl? Helt innafor faktisk!

mANNEbein Kølch

Kategori Batch rapport
0
mANNEbein Kølch! Anne 50 år! Jiiha!

aka "ANNEgramz" ...

Om Anne først drikker øl, så skal det være lettdrikkelig!

A picture named M2

Valget ble derfor Kølch. En elegant, leskende og lett fruktig, tysk ale med røtter i Köln. Det tørre og forfriskende preget med innslag av korn og en lett, krydret tone fra humlen gir et subtilt øl som likevel har mange nyanser. En sann nytelse!

For å ytterligere møte "lettdrikkelig" er denne batchen tatt litt ned alkohol-wise. Denne batchen holder ca 4,3% versus 4.6% originalt.

Håper den faller i smak!

Batch #014: Kölch-zeit!

Kategori Batch rapport
0

Søndag 24. juni var det tid for brygging igjen. Forrige gang brygget en kollega og jeg et ferdigsett med Lucky Jack. Det var såpass enkelt med ferdig oppmålte humleposer og “alt er klart”-følelsen, så jeg går for enda et sett fra Bryggselv.no – Kölch.

SNAGHTML73a009

Beskrivelsen for kölch passer godt til den flotte sommer’n 2018; “En elegant, leskende og lett fruktig, tysk ale med røtter i Köln. Det tørre og forfriskende preget med innslag av korn og en lett, krydret tone fra humlen gir et subtilt øl som likevel har mange nyanser. En sann nytelse!”. Målet for dette ølet er Annes sommerfest i begynnelsen av august.

IMG_2659IMG_2665IMG_2667IMG_2671

Bildeserien ovenfor gir kortversjonen: Hakket for varmt meskevann. Litt tett meske/malt-kurv! Manuell humlepose Smile

Batch #013: Lervig Lucky Jack bryggesett, på BeerBrew 60 Automatic

Kategori Batch rapport
0

I starten av mai 2018 var det tid for å brygge sammen med en kollega. Hovedhensikten var å vise Petter hvordan hele prosessen fungerer på et bryggeri slik som BeerBrew 60 Automatic. Tidligere har han sett hvordan jeg brygger med BIAB-metoden og om du er interessert i dette, så kan du sjekke ut de andre bryggerapportene på denne bloggen.

Nå var målet å se hvordan et mer eller mindre automatisk bryggeri fungerer fra start til stopp. Normalt sett bruker man 10-12 kg malt og ender opp med rundt 45-50 liter vørter. For å gjøre det så lett som mulig, kjøpte Petter derfor 2 ferdige Lucky Jack bryggekit fra Bryggselv.no.

Veldig lettvint å få alt ferdigpakket i poser. Her kommer maltet i en pose, hver humle-porsjon i hver sin nummererte vakuumpakkede plastpose. Tilslutt gjæren i sine normale poser. Sammen med denne oppskriften hoppet vi i det Smile

SNAGHTML13fbfc6

Vi brukte selvsagt poser fra begge kittene for å ende opp med riktig menger for 50 liter isteden for 25 liter.

Batch #012: fleIPA

Kategori Batch rapport
0

Jada, det går mye i IPA Smile Denne runden ble ennå en runde med Amundsen Ink & Dagger IPA-oppskriften. Herlig IPA!

Oppskrifen følges 100% denne gangen – og igjen bruker jeg BIABacus-regnearket som du kan laste ned gratis fra denne lenken etter at du har registrert deg på BIABrewer.info. Alle de skjermbildene nedenfor er fra BIABacus.

SNAGHTML1111741

SNAGHTML1135b64

Dette ga følgende estimater for mitt BIAB-oppsett;

SNAGHTML1148c82

Dette har vist seg å stemme bortimot 100% for mitt oppsett.

Batch #010 - en IPA ved navn "Oig..."

Kategori Batch rapport
0

Kanskje du husker NRKs programserie “Heisan Montebello!” med programlederen Jacob Winche-Lanche? Ikke det? Her kan du se alle sketchene Smile

https://www.youtube.com/watch?v=bckAdwwx8TU

Herr Winche-Lanche har en herlig konjunksjon … “oig”, for å riktig få svung på Montebello-dialekten. Siden jeg brygget denne runden sammen med min gode kollega Petter Kjeilen, så kaller jeg herved dette IPA brygget for “Oig …” . Han nevnte nemlig “oig” i en eller annen jobbsammenheng, og etter det er det bare “oig”, hahaha!

Så til bryggingen!

Batch #009 - Ruth Black IPA

Kategori Batch rapport
0

- “Ruth ?!? Hva i all verden mener du med det?”

Svar: Eldstesønnen har en katt ved det klingende navnet Ruth, og den er en skikkelig rase-katt av type Britisk Langhår. Her ser dere henne;

IMG_9265

Vi passer katten mens eldstesønnen er på USA-tur. Ruth har en svært sterk pesonlighet, og den kjører “ikke bare-bare å komme her”-style til fulle. I tillegg er hun svært forsiktig med å bevege seg utendørs, uten at alt er sjekket grundig på forhånd. Overraskelsen var derfor stor når hun under forberedelsene kom forsiktig inn i garasjen. Vips, så falt plutselig navnet på brygget på plass; “Ruth Black IPA”!

SMaSH brygging fortsetter - Ennå en runde med Cascade SMaSH (nesten!) - Batch #008

Kategori Batch rapport
0

Som nevnt i tidligere innlegg, har jeg stor sans for SMaSH (Single Malt - Single Hop) brygging. Herlig å kjenne Humle-smaken og ikke minst lukten! Tidligere SMaSH batcher er:

Batch #005: - Min første SMaSH, basert på Maris Otter malt og Cascade humle - Bryggedag.

Batch #006 - Hvordan SMaSH ble til SMaTH - basert på Maris Otter malt og Magnum/Amarillo humle!

Når Petit Agenturer hadde et godt tilbud på sin Cascade Singe Hop pakke, slo jeg til

image

Som vanIig er de usedvanlig kjappe med leveringen og jeg hadde pakken i hende dagen etter!! Meget imponerende!

Batch #007 - Brygging og tapping av juleøl!

Kategori Batch rapport
0

Juleølet må godgjøre seg lenger enn mange andre øltyper, og det er ikke uvanlig at bryggere begynner med juleølet allerede på sommer’n! Har til og med lest at noen synes fjorårets juleøl er best! Årsaken henger nok sammen med maltmiksen og alle tilsetningene som til sammen danner juleøl.

Mange bryggere synes det er stor stas å sette sammen sin egen oppskrift, og koser seg med alle variasjonene. Vel, sååå glad er jeg rett og slett ikke i juleøl. Joda, godt til den aller feteste julematen, men det blir ikke konsumert så mye juleøl hos oss. Rett og slett litt for mye smak og kompleksitet, og 19 liter holder i massevis! Ha ha, kan til og med være at jeg til slutt kan si “jo da, jeg synes juleølet fra 4 år siden smaker fortreffelig!” Smile

Isteden for å satse på egen oppskrift, ble det en ferdigblandet pakke denne gangen; 7 Sorter fra 7 Fjell kjøpt hos Bryggselv.no.

image

Oppskriften finner du her. Maltmiksen er det ikke noe å si på. Hovedvekt på Pale Malt (5,6 kg), og så drar det på med Best Munich Dark, TF Amber Malt, TF Pale Crystal, Crisp Crystal 240, Caramunich II og Carafa Special I! Tilsammen 7,65 kg Smile 

Humlemessig er det Magnum som skal danne bitterhet. Dette liker jeg også som bitterhumle, da Magnum ofte har svært høyt alfasyre (AA) nivå. Denne har 11,9%. I Batch #006 - Hvordan SMaSH ble til SMaTH - basert på Maris Otter malt og Magnum/Amarillo humle! beskriver jeg mer rundt bruk av Magnum humlen. Aroma og smakshumler er Goldings og Cascade.

Batch #006 - Hvordan SMaSH ble til SMaTH - basert på Maris Otter malt og Magnum/Amarillo humle!

Kategori Batch rapport
0

Den forrige SMaSH’n basert på Cascade-humle ble kjempesuksess - i min gane da! Gyver derfor løs på ennå et SMaSH-style brygg, men denne gang med noen små endringer.  Mer om hvordan SMaSH ble til SMaTH om litt!

IMG_6972

Brygger’n er klar! Hmm, hanskene gjør det hele litt Breaking Bad-aktig Smile

Hvorfor SMaSH spør du?  Til tross for relativt få komponenter i øl (malt, humle, vann og gjær), så kan kompentene settes sammen på mange måter! Under bryggeprosessen kan forskjellig temperatur og tidspunkter under mesking, koking, tidspunkter for tilsetting av humlen, gjær typer og ikke minst gjæringsprosessen gi oss svært forskjellige øl!

I bildet under ser du eksempelvis oppskriften til en av mine favoritt kjøpeøl - Kinn Vestkyst - en Amerikansk Indiaøl;

image

Klikk på bildet for en større versjon

Legg merke til de forskjellige malt-typene og ikke minst de forskjellige humlene og alle tidspunktene de tilsettes på. De artige med ølbrygging er at selv om du har nøyaktig oppskrift, så kan du likevel ende opp med et øl som ikke smaker helt som forventet! Bryggeprosessen må også være tilnærmet lik. Du kan eksempelvis lese mer om Kinns bryggeprosess her. I videoen under ser du hvordan Kinns åpne gjæring fungerer.

image

Klikk på bildet for å åpne videoen i Youtube.

Som aspirerende ølbrygger er det en utfordring å kjenne igjen komponentene i det ferdige resultatet. Der kommer SMaSH inn. Ved å redusere komponetene ned til en eneste malt sort, og en eneste humle, vil du etterhvert kunne lære deg forskjellene.

For min egen del ble min første SMaSH overraskende god!

Les mer om bryggeprosessen for SMaTH basert på Maris Otter malt og Amarillo humle under

Batch #005: - Min første SMaSH, basert på Maris Otter malt og Cascade humle - Bryggedag.

Kategori Batch rapport
0

Siste dag i påsken 2016 og endelig fikk jeg tid til å brygge igjen!

IMG_6670

Denne gangen ønsket jeg å brygge SMaSH for første gang (SMaSH=Single Malt - Single Hop). Hensikten er å avgrense ingrediensene slik at man etterhvert lærer å gjenkjenne hovedkomponentene i ølet. Spennende!

Min første SMaSH er basert på 5,5 kg Maris Otter malt og Cascade humle type IPA/APA. Forhåpentligvis blir dette en øl med typisk citrus aroma og smak. Vi får se!

Batch #004: "Sun, Fun and Nothing to do!" - Bryggedag!

Kategori Batch rapport
0

Søndag 27. september, gressenkemann, og tid for å brygge litt igjen!

Mens alle brygger juleøl, går jeg mot strømmen og brygger årets sommerøl, ha ha! Årsaken er at jeg i mars(!) kjøpe et malt-sett av typen “lett sommerøl”, og det var ikke mulig å fremskaffe oppskriften heller … Tittel er derfor denne gang “Sun, Fun and Nothing to do!” helt etter denne eminente slägeren fra 80-tallet https://www.youtube.com/watch?v=5GOEdHK3xaY Smile

Batch #003 - IPA - "Forstyrr meg ei" II - Bryggedag

Kategori Batch rapport
0

Oppdatering onsdag. 10. juni. Tørrhumling! 50 gram Cascade og Nelson Sauvin lempet oppi fermenteringskaret! Hadde planlagt å bruke en sterilisert øse, men det gikk ikke på grunn av begrenset høyde i kjøleskapet! Tanken var å plassere humlen godt nedi vørteren. Jeg måtte isteden bortimot bare helle det over – får håpe at posen – som har vært i fryseren i mange dager – er steril nok! SG ble målt til 1.022 med hydrometer

IMG_4422

Med Refractormeter målte jeg ca. 1.035 eller 8.9 BRIX. Via kalkulatoren til BeerSmith blir det ca. 1.017. I henhold til oppskrift skal jeg ned til 1.014. Med andre ord har gjæren litt igjen. Smaken var upreget bitter, og med tydelig humle-preg. Dette blir spennende! Under ser dere beregningen fra BeerSmith;

IMG_4421

####

Søndag 7. juni var det på ny bryggedag. Etter suksessen (og tempoet flaskene har forsvunnet på) med Batch #001, brygget jeg denne gang tilsvarende oppskrift som for Petit IPA! Som tidligere synes jeg at enkjele-brygging med “ren BIAB”, uten skylling, er mest spennende. Det virker så mye enklere enn batch-skylling!

Ved første batch bommet jeg ganske mye på vannvolumet da jeg hadde puttet oppskriften i BIABacus, BIABrewer.info’s fantastiske regneark for BIAB-brygging og den gang fikk jeg ca. 10 liter for mye vann, i tillegg til at maltkurven min ble “oversvømmet” Smilefjes 

Denne gangen skulle jeg være mer nøye, og under ser dere en seksjon fra BIABacus hvor jeg i klartekst ser jeg skal bruke  34,01 liter.

SNAGHTML191b5cf

… I kampens hete klarer jeg å huske dette som 36,5 liter … noe som resulterer i nærmere 37 liter…

IMG_4381

Ja ja, note to self … les og husk tallene du leser. Nummeret før de skal stå slått opp med enorm font i garasjen før brygging!

Forbedringen siden sist er jo at nå er jeg bare noen liter over Total Water Needed, kontra 10 liter sist Smilefjes

Batch #003 (IPA) og #004 (Kölsch), denne gang på BeerBrew 30

Kategori Batch rapport
0

NøtterØl-gjengen var samlet 16. mai for felles brygging på våre to BeerBrew 30 bryggerier. Denne gangen skulle en IPA og en Kölsch brygges. Til forskjell fra forrige gang jeg deltok på felles-brygging, hadde vi denne gangen flere tidligere batcher vi kunne kose oss med under brygging Smilefjes Og la det være sagt med en gang – det var en superhyggelig lørdag med brygging og ølsmaking i fokus!

IMG_4128

Ovenfor ser vi at det er god kontroll på humletilsetninger, og bryggelogg føres hele tiden.

Batch #002: Lervig Lucky Jack sett fra Bryggselv.no

Kategori Batch rapport
0

 

Oppsummering av batch

Siden batchen er ferdig, oppsummerer jeg med det samme. Selve bryggerapporten finner du nedenfor under "Bryggerapport". Tapperapport finner du her.

Original Gravity (OG): 1.045
Final Gravity (FG): 1.012
Alcohol By Volume (ABV): 4,3%

Syn, smak og lukt

Dette ølet "pfter" akkurat like kontrollert som Batch 001, men denne gangen er sukkerlaken fordelt ved bruk av omstikkingskar. Det ser ut til å fungere toppers! Ølet har betydelig mindre bunnfall også, og er ikke like sensitivt til helling som batch 001. Ølet har en fin gyllen farge, men skummet ikke så mye. Kan skylles at jeg helte svært forsiktig!

Smaken er imidlertid super! Mer markant bitterhet enn IPA'n. Ettersmaken sitter akkurat som den skal - herlig IPA-like bitterhet! Lukten er frisk og fruktig, akkurat slik jeg hadde håpet. Selv etter en stund lukter ølet godt. Dette ølet har potensiale!

Bryggerapport

Siste dag i påsken var bryggedag! Denne gang hadde jeg Lervig Lucky Jack-sett fra Bryggselv.no, og mange erfaringer fra den første batchen min. En av hovedfeilene fra forrige gang var at jeg hadde beregnet feil volum i BIAB-oppsettet mitt, og følgelig fikk jeg alt for mye vann og følgelig mye svakere øl enn tiltenkt. På BIABrewer.info sitt forum hadde jeg stilt spørsmål om min forståelse av regnearket BIABacus og fikk bekreftet hvordan jeg kan endre Volume Into Fermenter (VIF) slik at jeg får mest mulig lik grainbill som jeg faktisk har fra settet mitt. Siden jeg har et fiks-ferdig sett kan jeg jo ikke bare stappe oppi mer malt av den ene eller andre typen for å oppnå mine volumer. Under ser vi BIABacus hvor jeg har eksperimentert meg frem til VIF = 22,35 for å få What you will use-tallene på høyre side til å stemme med fasit-vektene fra settet på venstre side

SNAGHTML18f329c

Da var utgangspunktet så mye bedre for å treffe Original Gravity enn ved forrige forsøk!

Batch #001: IPA fra Petit Agenturer - "Forstyrr meg ei"

Kategori Batch rapport
0
Oppsummering av batch

Siden batchen er ferdig oppsummerer jeg umiddelbart her. Bla ned til "Bryggerapport" for selve bryggerapporten, og tapperapport finner du her.

A picture named M2


IMG_4045IMG_4050

Original Gravity (OG): 1.045
Final Gravity (FG): 1.010
Alcohol By Volume (ABV): 4,6%



Syn, smak og lukt
Et par ukers lagring i kald garasje gjorde underverker med klarning. Tilførsel av sukkerlake - til tross for at det var svært tidkrevende - har fungert fint. Alle flaskene åpner med et lite "pfft" og skummet er fint. Jeg synes ølet har fin farge og fint skum. Ølet lukter friskt og fruktig - typisk IPA-preg! Smaken er fruktig og bitter og ikke så fyldig. Herlig ettersmak! Som noen testsmakere har påpekt, så er ølet litt "vandig", og det stemmer nok da jeg beregnet feil vannmengde i BIAB-oppsettet mitt Dette førte bla til mye lavere alkohol prosent enn oppskriften tilsa (jeg fikk 4,6% mens oppskriften sier 7%). Samtidig er det kanskje nettopp dette som gjør at flere som vanligvis ikke liker IPA, har kommet med gode tilbakemeldinger!
Apropos tilbakemeldinger.
"Jeg liker ikke øl, men dette ølet var kjempegodt!"
"Dette er det beste ølet jeg har smakt!"
"Jøss, dette er like godt som butikk-øl Bob!"
Om jeg skal nevne noe negativt, må det være at det er typisk gjær-lukt etter en stund i glasset. Nå lukter vel ikke øl generelt så godt når det har stått en stund, og det gjør derved ikke dette ølet heller. Et annet lite "men" er forøvrig at at denne batchen har relativt mye bunnfall. Dette var jeg selvsagt klar over allerede under tapping, og selv om alt grumset etterhvert har lagt seg pent i bunnen av flasken, må man være ytterst forsiktig med å riste flasken unødig! Dette medfører at jeg heller ut de 2-3 siste cm på 0.5 liter flaskene, og derved får mindre øl i glasset.
Navnet på dette brygget er derfor "Forstyrr meg ei" med dertil anbefaling om å helle ølet forsiktig over i glass

Konklusjon
Jeg er særdeles fornøyd med dette settet og gir derved min anbefaling til Petit IPA settet fra Petit Agenturer!

Bryggerapport
I utgangspunktet har vennegjengen spleiset på 2 bryggerier av typen Beer Brew 30 (BB30), og vi har ved to kvelder testet bryggeriene og samlet erfaringer. Veldig trivelig og lærerikt, og ikke minst, sosialt så langt!
En av våre utfordringer er pt. at en av bryggeri-eierene bor i Sandvika, mens resten bor på Nøtterøy. Skal alle få brygget litt må naturlig nok bryggeriene reise mellom Sandvika og Nøtterøy! Dette hindrer til en viss grad muligheten til å hive seg rundt når det passer – om bryggeriet først må hentes på det ene eller andre stedet! I tillegg oppdager man raskt at BB30 ikke produserer såå mye øl, og når vi sitter igjen med 9-10 flasker etter en bryggerunde, kom raskt ideen om å ha separate gjæringskar.
Jeg starter derved prosessen med å anskaffe mine egne gjærkar, men merker at det også røsker litt i “hva om jeg også hadde min egen kjele, slik at jeg kan brygge når det passer meg”-tanken! Bryggingen på BB30 har gitt kraftig mersmak, selv om jeg synes det var noe mer tungvidt enn jeg først hadde tenkt. Ønsket om å forbedre BB30-prosessen medførte en del lesing, blandt annet på super-nettstedet NorBrygg https://forum.norbrygg.no/. Fantastiske medlemmer kommenterer og øser av sine enorme kompetanse - NorBrygg er rett og slett et skattkammer for kunnskapshungrige ølbryggere!
Etterhvert snublet jeg over BIABrewer (http://www.biabrewer.info/). Her var fokus ekte BIAB, Brew-in-a-Bag, hvor man enkelt og greit mesket med alt vannet på en og samme gang og avsluttet uten skylling.  Sjekk forøvrig “The Commentary” fra BIABrewer. Det er en fantastisk detaljert guide i BIAB prosess! BIAB virket ved første øyekast mye enklere enn BB30-prosessen vi hadde med mesking, skylling med mye vann og tilslutt koking og kjøling. Ønsket mitt dreide raskt derfor fra egen BB30 til egen kjele og bruk BIAB som teknikk. En annen grunntanke var at jeg kan bytte ut deler i bryggeoppsettet mitt etterhvert. Det er ikke så enkelt med BB30.
Batch #001 handler derfor om innkjøring av nytt utstyr og IPA fra Petit Agenturer.  Samt en god del tanker rundt ekte BIAB

Første bryggerunde sammen med gode venner og Beer Brew 30

Kategori Batch rapport
0

En kort liten rapport for vår introduksjon til øl-brygging.

Vi var flere venner som også ønsket å sjekke ut øl-brygging. En av oss hadde tidligere deltatt på ølbryggekurs hos Borre Brygg i Horten, og var således den eneste av oss som hadde litt erfaring fra før. Etter anbefaling ble to Beer Brew 30 (BB30) innkjøpt og på ettermiddagen mandag 19. januar var vannet varmet til 72 grader i begge bryggeriene.